Montecore en unik tiger

Jonas Hassen Khemiri

Bok läst år: 2008

Kategori: Svensk skönlitteratur

Genus: Han

Utläst: 24 augusti, 2008

Nominerad till Augustpriset för Årets svenska skönlitterära bok 2006!

Ni minns väl Las Vegas-stjärnorna Siegfried och Roy?
Under en föreställning attackerades plötsligt Roy av en av deras vita tigrar. Den tigern hette Montecore. Vad den har med nedanstående historia att göra får ni själva lista ut.

I Montecore får författaren Jonas Hassen Khemiri, som nyss blivit klar med Ett öga rött, ett mail ifrån Kadir. Denne presenterar sig som barndomskamrat till Jonas far, och på en mycket säregen och rolig hemmagjord fransk-arabisk svenska uppmanar han Jonas att den här gången ägna sig åt ett värdigare ämne, nämligen att skriva en bok om fadern, den berömde fotografen. Jonas börjar skissa på en sådan historia, vilket väcker många minnen till liv från barndomen. Kadirs språkligt minst sagt innovativa brev om uppväxten i Tunisien blandas med Jonas minnen från sin egen barndom, och i växlingen mellan dessa båda temperament och språk – som till slut nästan formas till en kamp – växer en berättelse fram om att komma till och växa upp i ett land där tolerans och mångfald är honnörsbegrepp, men där rasism och främlingsfientlighet är en del av vardagen.

När vi närmar oss slutet har Ny demokrati valts in i riksdagen, och i Stockholm går en mördare lös, en mördare med sitt lasersikte inställt enbart på invandrare. Men något är lurt med denne ständigt brevskrivande Kadir, som alltmer ihärdigt försvarar Jonas pappas handlande. Vem är han? Och vad blev det egentligen av Jonas pappa?

Jonas Hassen Khemiri, född 1978, gjorde en uppmärksammad debut med romanen Ett öga rött. Den belönades med Borås Tidnings Debutantpris, dramatiserades på Angereds teater och har översatts till flera språk, bland annat tyska, nederländska och finska.