Människohamn

John Ajvide Lindqvist

Bok läst år: 2009

Kategori: Skräck Svensk skönlitteratur

Genus: Han

Utläst: 1 april, 2009

Pappa, vad är det där? På isen?” Det är en strålande vinterdag. Högst upp i Gåvastens fyr står Anders med sin sexåriga dotter Maja. Isen ligger snötäckt så långt ögat kan nå och Anders kan inte se något speciellt där hans dotter pekar. Maja går för att undersöka och fem minuter senare börjar mardrömmen. Trots att det inte finns någonstans där Maja kan försvinna, är det just det som händer. Hon försvinner. Spårlöst. Anders och hans hustru Cecilia har inte längre något barn.

Det lyckliga livet på ön Domarö i Roslagens skärgård är slut. Bara förtvivlan och skilsmässa återstår. Ett par år senare återvänder Anders till ön, nersupen och deprimerad men fast besluten att leva. Då nås han av ett meddelande som tänder ett vansinnigt hopp: Maja finns ännu i världen, på en plats där han inte kan nå henne.

Ett sökande tar sin början. Det kommer att föra Anders till Domarös hemlighållna förflutna, mot havets mörka hjärta. Genom avgrunden måste han gå för att finna den han älskar. Om det nu verkligen är hon.

En mopedmotor hörs i skogen om nätterna. Brevlådor vandaliseras och hus brinner. Havet kastar sig mot klipporna. Någon hatar oss. I John Ajvide Lindqvists bok Människohamn är inte zombier eller vampyrer vad som hotar oss, utan något så alldagligt och ständigt närvarande som havet. Havet. En hemsk fiende – stor, mäktig och otäck. Och det är en stor, mäktig och otäck bok John Ajvide Lindqvist skrivit.