Kysst av spriten : berättelser om alkohol och relationer

Anna Barve

Petra Dahlberg

Bok läst år: 2010

Kategori: Övrigt

Genus: Hon

Utläst: 15 oktober, 2010

Kan man se vem som är alkoholist? Nej, det kan man inte alltid och alkoholproblematiken ser väldigt olika ut för olika människor. Kysst av spriten bygger på tv-serien med samma namn, producerad av Patrick Bratt och Johan Ripås, där en rad svenskar öppenhjärtigt berättade om sitt alkoholmissbruk. Några av dem som inte syntes i tv får vi träffa i bokens nitton starka livshistorier. I det avslutande kapitlet intervjuas Paula Liljeberg, överläkare, psykiater och enhetschef för Maria Ungdom i Stockholm.

Om författarna
Anna Barve är journalist och har arbetat med dokumentärserier för Sveriges Television. Petra Dahlberg är journalist, har arbetat som tidningsskribent och med olika tv-produktioner.

Marcus Birro, författare och nykter alkoholist, om Kysst av spriten:
”Jag trodde jag drack för att jag var ensam, men blev ensam för att jag drack. Hela mitt liv vände från mörker till ljus den dagen jag sökte hjälp för mitt drickande. Den här boken är god läkekonst, för här får vi möta människor som tvingats eller valt att leva nära alkoholen. Att de är kvar och berättar sina historier är enormt hoppfullt. För oss alla.”

Sanna Lundell, journalist och anhörig, om Kysst av spriten:
”Kysst av spriten är ett välbehövligt, fantastiskt modigt inlägg i debatten om alkoholens kanske alldeles för självklara plats i många svenskars liv. Skammen, förnekelsen och självföraktet bränner hjärtskärande, men samtidigt får vi som läser känna hoppet och se vägar till nytt liv. Den här boken fick mig att känna mig mindre ensam, och det tror jag alla som lever med eller har levt med alkoholism behöver känna.”

Marianne Larsson, anhörig till alkoholmissbrukare, om Kysst av spriten:
”På ett naket och utlämnande sätt får läsaren ta del av människors upplevelser av att vara beroende av alkohol och hur det är att vara barn och växa upp med föräldrar som dricker, ja, överhuvudtaget hur livet ter sig när man lever sitt liv tillsammans med en missbrukare. Människor från olika familjeförhållanden och olika ekonomiska förutsättningar skildrar sina liv där alkoholen är en av familjemedlemmarna. Hur olika familjestrukturen än har sett ut är skeendet och upplevelserna identiska, spriten slår på samma sätt. Boken kan därför fungera som ett stöd dels för den som är beroende av alkohol, dels för anhöriga som lätt kan känna igen sig i alla de situationer där spriten skövlar människors kroppar, och i synnerhet deras själar och hjärtan.”