Förlåten

Agnes Lidbeck

Bok läst år: 2020

Kategori: Svensk skönlitteratur

Genus: Hon

Utläst: 28 juli, 2020

Min reflektion

Följa två personers tankar, där du hör/ser var taggarna kommer från men oxå deras oförmåga att kommunicera och hjälpa varandra till att nå förlåtelse.

Att närma sig minnen som endast finns inom en själv att försonas med dessa och oförmågan att förstå varandra.

Baksidestexten

När Ellens och Marias pappa går bort ärver de familjens sommarställe i Stockholms skärgård. I arbetet med att reda ut dödsboet tvingas de för första gången på många år tillbringa en sommar tillsammans och måste därför konfrontera sina likheter och olikheter, sin svartsjuka och längtan.

Kan det finnas förståelse och ömhet mellan dem som förväntas stå varandra närmast? Kan det förflutna hålla systrarna samman? Eller är avunden och vanmakten det enda de har gemensamt? På barndomens skärgårdsö, där alla platser och föremål är laddade med minnen och mening, ställs allt på sin spets.

Förlåten är ett närgånget, detaljerat porträtt av Ellen och Maria, det komplexa systerskapet och relationen till de människor som kretsar kring dem: föräldrarna, männen och barnet.

Agnes Lidbeck debuterade våren 2017 med den hyllade romanen Finna sig, som skärskådade den moderna kvinnorollen. I Förlåten fortsätter författaren sitt utforskande av vad det är att vara kvinna i dag.