Blod eld och död: en svensk metalhistoria
Ika Johannesson
Jon Jefferson Klingberg
Det började med ett sms för sju år sedan. ”Någon borde skriva en bok om den svenska death och black metal-scenen. Kanske är det vi?” Vi hade nyligen träffats och, precis som med alla hårdrockare, direkt funnit en djup gemenskap i passionen till metal.
Från olika delar av Sverige hade vi sett den svenska death metal-scenen utvecklas explosionsartat i början på 90-talet.
I den lilla industriorten Stugun kom Jon, född 1968, i kontakt med hårdrocken på högstadiet. Hans bästa väns familj tog emot problematiska tonåringar från Stockholm och en av dessa tonåringar hade med sig en hög med den engelska metaltidningen Kerrang!. Där läste Jon om Mercyful Fate och Angel Witch, och bildade snabbt en studiecirkel för att få råd att köpa metalskivor.
I Göteborgsförorten Billdal tillbringade Ika, född 1974, tonåren med att dricka folköl och lyssna på metaldemos i bergsprängare på olika lekplatser i området. Kompisgänget skulle komma att bilda grupper som At The Gates, Dark Tranquillity och In Flames – alla stilbildande inom den melodiska gren av death metal som internationellt skulle få namnet ”Gothenburg Sound”.
Allt gick så fort. Ena stunden snurrade en Entombed-demo i bandspelaren, i nästa var stockholmarna världens största death metal-band. Urkraften, både i musiken och i rörelsen, var oemotståndlig. Här fanns för första gången en scen som utvecklades framför våra ögon, av folk i vår egen ålder, i vårt eget land.
Under loppet av ett par år i början av 90-talet, blev den svenska metalscenen ledande i världen och är djupt respekterad än idag. Death metal knoppade av sig till black metal, en ännu extremare genre, både musikaliskt och textmässigt, och kyrkor stacks i brand, både här och i Norge. Strax begicks det första svenska mordet som direkt kunde kopplas till black metal. Plötsligt blev de sataniska inslagen något mer än bara effektsökeri.
Det skiljer sex år mellan oss och i metalmått mätt är det lång tid. Jon tatuerade in Manowars örn på underarmen. Ika skar in uppochnervända kors i armarna på sina vänner. Kraften i sådana handlingar har drivit boken lika mycket som nyfikenheten på varför det blev just Sverige som blev vaggan för så våldsam musik.
Många av de frågor som berörs i boken har vi burit med oss under många år. Hur gick det till när en tonåring i Vällingby skapade embryot till black metal? Var bröderna Wahlqvist i viking metal-bandet Heavy Load nationalister? Och slog den mytomspunna självplågarduon Abruptum verkligen stearin i halsen på sig själva innan de sjöng?
Personerna vi möter i boken förenas, precis som vi, av en stark passion för metal. Vad denna passion bottnar i har däremot varierat. Ibland har det handlat om Deep Purple-intron, pyroteknik och Marshallstaplar. Ibland om rinniga bandlogotyper, satansdyrkan och jakten på världens ondaste band. Men oftast har det handlat om en obändig dragning till hårdrockens hörnstenar: Blod, eld och död.