Badkarsmusik

Charles Bukowski

Bok läst år: 1996

Kategori: Utländsk skönlitteratur

Genus: Han

Utläst: 21 september, 1996

Badkarsmusik, eller Hot Water Music som han döpte samlingen till på amerikanska, är inget mindre än en av höjdpunkterna i Bukowskis novellkonst.

Här en bunt noveller som gavs ut ganska sent i Charles Bukowskis liv. Det är närmare bestämt 36 stycken godbitar. Med titlar som Het madam, En bira på hörnet, Hissmannen, Morgon med järnrör och Spermans sorg.

När Badkarsmusik kommer ut är Bukowski en väl etablerad författare, och det hade gått ett drygt decennium sedan han romandebuterade med Postverket.

Flera av novellerna handlar just om en författares liv, om de låga honoraren, skrivarvåndan, men med tillgång till glamour, närheten till kvinnorna och festerna. Här finns också de omtalade novellerna Fadermord 1 och Fadermord 2.

”Badkarsmusik tillhör Bukowskis sena kortprosa och novellsamlingen brukar med rätta räknas till författarskapets mest betydande prestationer … Bukowski är den distinkta detaljens och den obesvärade saklighetens mästare … Han är revoltören som polemiserar mot vardagslivets rutiner.”