Aldermans arvinge

Gabriella Håkansson

Bok läst år: 2014

Kategori: Svensk skönlitteratur

Genus: Hon

Utläst: 10 maj, 2014

I Aldermanns arvinge blandar Gabriella Håkansson historia och fantasi till en storslagen roman om uppror, förräderi och förbjudna lustar. Det är tidigt 1800-tal och föräldralöse William Aldermann växer upp i ett palats på Harley Street i London. Han har ärvt en av Europas största förmögenheter men är arvtagare till mer än så – till en rik och farlig idétradition som förkastar både Gud, staten och lagarna.

Hans far var ledare för Dilettanti, ett sällskap som i antikens anda ville förädla människan och bejaka hennes lust. I hemlighet smed man också planer på att revolutionera samhället. Men tiderna förändras och både Dilettanti och de hemliga planerna faller i glömska.

Aldermanns unge arvinge har ingen aning om vilket ansvar som vilar på hans axlar. När en av fadern gamla ordensbröder Josias Gebhardt plötsligt dyker upp i London förändras allt. Hedonisten Gebhardt vill återupprätta Dilettanti och blåsa liv i de gamla idealen, men var har stormästaren gömt sina planer? Ett ihärdigt sökande inleds som leder William och hans nya mentor ut på en lång resa över kontinenten – och ännu vidare ut i världen.

Aldermanns arvinge är en episk berättelse om stora drömmar och stark längtan, om libertinska fanatiker och politiskt högförräderi. Samtidigt ett verkligt äventyr och en visionär gåta med nattsvarta konturer – kan en ensam människa styra över sitt öde? Kan han stöpa om en hel värld?