Deltagänget

Salka Sandén

Bok läst år: 2008

Kategori: Biografier & Memoarer

Genus: Hon

Utläst: 4 oktober, 2008

Brinnande bilvrak, yrande gatstenar, sönderslagna skyltfönster och anonyma ungdomar i rånarluvor: så ser de militanta aktivisterna ut i media. I Salka Sandéns självbiografiska debutroman Deltagänget får vi tillfälle att på nära håll, ärligt och osminkat, följa en anarkisttjej genom kollektiv och demonstrationer, i lycka och våld, från barndomen i förorten till vuxenhetens annorlunda liv. Det är en berättelse om hur den antifascistiska kampen växte sig stark i det svenska 90-talet, om Göteborgskravallernas bakgrund och om orsakerna till hatet och upproret mot makten och etablissemanget. Men Deltagänget är också en pikareskroman med spännande skrönor och äventyr bland batongvevande poliser, psykopatiska skinnskallar och bombkastande kamrater.

”Salka Sandén skildrar detta nittiotal, kulminerande med våldsamheterna och polisskotten i Göteborg 2001, med ett levande, intensivt språk, färgstarkt, dramatiskt, sensuellt. Deltagänget är något av en den utomparlamentariska vänsterns Jack.” (Gunder Andersson, Aftonbladet )

”Sandéns berättelse är fantastisk för att den nyanserar den bild som alltid kablas ut i medierna av autonoma, särskilt organiserade antifascister. [–––] En av bokens största förtjänster är att rent allmänt lyfta fram hur politiserad den autonoma rörelsen faktiskt är, stick i stäv med mediebilden av den som bestående av ett gäng slagsmålssugna huliganer utan analys.” (Mats Runvall, Yelah)