Boktjuven

Markus Zusak

Bok läst år: 2019

Kategori: Utländsk skönlitteratur

Genus: Han

Utläst: 4 februari, 2019

Min reflektioner

En sällsam berättelse om förlust, närhet och männsklighet som berör.

Ords förmåga att hjälpa, bringa hopp i en trasig värld där mörkret hotar att förstöra allt. Men så länge ord uttalas mellan människor så lever motståndet.

Vad är vi beredda att offra för att hjälpa en medmänniska? 

Baksidestext

Boktjuven är ett mästerverk i ordets sanna bemärkelse. En makalös skildring av vänskap och mod under andra världskriget, berättad av Döden själv.

Historien kretsar kring flickan Liesel, boktjuven, och hennes uppväxt i ett sargat Nazityskland. Krigets fasor och vardagens förtretligheter och glädjeämnen skildras utifrån hennes anteckningar.

För Liesel väcks kärleken till orden genom hennes första stöld, Dödgrävarens handbok, som hon stjäl under sin lillebrors begravning. Böckerna öppnar nya världar för Liesel och snart börjar hon stjäla fler böcker från nazisternas bokbål, borgmästarens bibliotek, varhelst böcker står att finna. Hon delar böckerna med sina grannar när de sitter i skyddsrummen under bombningarna och med den jude som gömmer sig i familjens källare. Och till sist är det den bok hon själv skriver som bokstavligen räddar livet på henne.

Översatt till mer än 40 språk och fortfarande på NY Times lista över mest sålda böcker. Bästsäljaren med klassikerstatus har nu även filmatiserats och går upp på biograferna i februari 2014.