Blekingegadeligan 1. Den danska cellen

Peter Øvig Knudsen

Bok läst år: 2009

Kategori: Samhälle & Politik

Genus: Han

Utläst: 24 september, 2009

Peter Øvig Knudsens två böcker om Blekingegade ligan är en av 2000-talets största kritiker- och säljsuccéer i Danmark . De berättar den osannolika – men sanna – historien om den märkligaste och skickligaste rånarligan i Skandinaviens historia.

I mitten på sjuttiotalet inträffade i Köpenhamn de första i en rad väpnade rån som länge skulle komma att gäcka dansk polis. Kännetecknande för rånen var, förutom de osedvanligt stora bytena, att de var mycket brutala och professionellt utförda. Här fanns också absurda inslag, som att gärningsmännen låtsades vara rullstolsbundna eller maskerade sig med lustiga peruker och lösskägg, som vore de inspirerade av Jönssonligan. I kriminella kretsar stod man lika frågande som polisen inför dåden.

Först efter femton år – 1989 – kunde polisen gripa de skyldiga. Då framkom att Blekinge gadeligan – som gruppen kom att kallas efter adressen för deras hemliga lägenhet – bedrev sin verksamhet av ideella, politiska skäl. Pengarna de kom över skickade de vidare till den militanta palestinska organisationen PFLP. De tog inget för egen del, utan levde på ”portu gisisk nivå” – på den tiden ett globalt genomsnitt.

Blekingegadeligan 1 skildrar hur gruppen bildas på sextio talet i ett Köpenhamn präglat av Vietnamkrig, ungdomsrevolt och gatustrider, och sedan utvecklar sig till en hemlig cell med inriktning på att råna banker, värde transporter och varuhus för att på så sätt stödja en världsrevolution.

Blekingegadeligan 2 skildrar åttio talet då ligans aktiviteter når sin kulmen med mångmiljonrånet vid Købmagergade 1988. Peter Øvig Knudsen kan återskapa denna kupp minut för minut, replik för replik. Lika dramatisk är skildringen av det som skulle ha blivit ligans största rov, men som ställdes in i sista stund: planerna på att kidnappa den svenske miljardärs sonen Jörn Rausing och kräva 300 miljoner kronor i lösensumma.