X – den sista platsen

John Ajvide Lindqvist

Bok läst år: 2019

Kategori: Skräck

Genus: Han

Utläst: 7 mars, 2019

Min reflektion

Boken utforskar människans relation till sig själv och sina medmänniskor. Antingen kan vi röra oss emot varandra eller ifrån varandra, den rörelse som sker i mellanmänskliga möten blir det som hela tiden böljar fram och tillbaka.

Ett sökande av inre och yttre världar för att hantera livet och det vi utsätts för.

Baksidestext

En gång var kriminaljournalisten Tommy T hela Sveriges älskling, men på senare år har hans stjärna dalat. Undersökningen av självmorden ska bli hans upprättelse. Tillsammans med sin hund Hagge nosar han sig djupare in i mysteriet kring den undflyende gestalten »X« som tycks ligga bakom allting. Spåren leder till ett enormt parti kokain samt till ett oändligt fält med kortklippt gräs och en himmel utan sol.

Samtidigt dras Tommys systerson Linus allt djupare in i X verksamhet. Han är 17 år och bor i det megalomaniska höghusbygget Gårdsstugan. Allt sedan han som 13-åring började sälja sin egen ADHD-medicin har han drömt om att få deala i de högre divisionerna. När han slutligen får chansen visar sig verksamheten vara både farligare och underligare än vad han kunnat föreställa sig.

X – Den sista platsen är en övernaturlig kriminalroman där småbrottslighet korsar det utomvärldsliga. Det finns en större plan bakom det som inträffar och mycket pekar mot Brunkebergstunneln. Krafter bortom människans kontroll sipprar in i förorterna och förändrar Stockholm.

Nån däruppe måste gilla oss. Eller inte.

Peter Himmelstrands schlager ”Nån där uppe måste gilla mig” är ett ständig röd tråd genom hela triologin.

”livet far så illa fram med så många mänskor man får se/som så sällan får ett skäl att le”, så ”varför har just jag det så här bra?”.