Vänligheten

John Ajvide Lindqvist

Bok läst år: 2021

Kategori: Skräck Svensk skönlitteratur

Genus: Han

Utläst: 31 maj, 2021

Personporträtt som får en att smälta. En subtil härlig skildring som väver samman berättelsen på ett mästerligt sätt, personerna kommer dig nära och historien känns som en tidsmarkör över nutidens misstro människor i mellan. Det vi behöver mer av för att åter bygga upp vår värld är vänlighet.

Baksidestext

En klargul, låst container.

En höstmorgon 2018 står den bara där, i Norrtäljes hamn. Ingen vet hur den har kommit dit. När den så småningom öppnas kommer dess innehåll att förvandla Norrtälje. Den vardagliga vänligheten börjar att vittra bort.

Under denna förändringens tid får vi följa sex personer runt 30 år som även de är stadda i omvandling. Max och Johan spelar minigolf och Pokémon Go och undrar när det verkliga livet ska börja. Siw och Anna går på gym för att bli av med sin övervikt. Marko och Maria flydde från Bosnien som små och har tillsynes lyckats väl i livet, men något gnager.

De arbetar som parkskötare, kassabiträde, äldrevårdare, bowlinghallsföreståndare, fondförvaltare och fotomodell. De är en omaka grupp vars inbördes relationer utvecklas och invecklas under berättelsens gång. Vänlighetenär John Ajvide Lindqvists hittills mest ambitiösa genom skärning av samtiden, i det mikrokosmos som heter Norrtälje. I slutändan handlar det om Vänligheten kontra Fasan.