Utan nåd

Peter Birro

Bok läst år: 1996

Kategori: Svensk skönlitteratur

Genus: Han

Utläst: 28 mars, 1996

I kvarterat runt det förfallna Kings Cross i London lever knarkarna, dårarna, hororna, de hemlösa i en hård och hjärtlös värld. De gör sitt bästa för att överleva och behålla sin värdighet.

Hit kommer romanens alter ego, Daniel Leone, för att hälsa på sin före detta flickvän som bor i ett ockuperat hus tillsammans med sina vänner.

Under några kaotiska veckor dras han in i en allt svartare virvel av droger, passioner och vanvett som hotar att ledan honom rakt ner i helvetet.

Detta är Peter Birros andra roman.

Mina egna reflektioner

En av dessa tidiga litterära upplevelse som haft stor inverkan på mitt liv.

Lyskraften denna boken hade på mitt unga jag kan inte underskattas. Min dragningskraft till de som stod utanför samhällets varma famn var stor och här fann jag en bok där dessa själar fick upprättelse.

”Utan nåd” öppnade mina ögon för Morrissey så direkt efter jag läst ut boken gick jag till biblioteket och lånade ”Vauxhall and I” och ”Your Arsenal”. Dessa två skivor har allt sedan dess haft en speciell plats i mitt hjärta. Under ett antal år behöll jag Morrissey för mig själv, jag ville helt enkelt inte att någon annan skulle känna till eller lyssna på honom. Morrissey var min vän, han talade till mig och jag kände endast avundsjuka om jag uppfattade att någon annan hade mage att nämna honom vid namn.