Mitt liv som bok

Paul Desalmand

Bok läst år: 2023

Kategori: Utländsk skönlitteratur

Genus: Han

Utläst: 3 september, 2023

Baksidestext

Ett vackert barn är fött: den 17 juni 1983, klockan 16.37 pressades den fram. 165 mm lång, eller snarare hög. Vikt: 230 gram. Förlossningskliniken är ett tryckeri, där den på bara någon halvtimme fick 799 syskon. Den hade några små skavanker som alla originalupplagor värda namnet. Något dopnamn avslöjas inte, av diskretionsskäl.
Boken börjar med några oroliga månader i en kartong som aldrig packas upp i en bokhandel i södra Frankrike. Efter en neslig returfärd mot huvudstaden räddas den mirakulöst av en riktig och kärleksfull bokhandlare som lyckas sälja den! Nu börjar det riktiga livet.
Vår bok för sedan en rörlig tillvaro, då den läses, stjäls, och lånas ut. Riktigt dramatiskt blir det när ett kärlekspar, båda ivriga att läsa den, skär den mitt itu. Paret skildes snart, men boken lyckas bli ihoplimmad, och senare förskönad med en ansiktslyftning ett nytt omslag!
Mitt liv som bok är den ultimata kärleksförklaringen till boken: en självbiografi från ett långt liv, ända fram till flykten undan makuleringsproceduren i papperskvarnen.
Med förord av Jenny Lindh