Min oskuld och Pearl Harbor

Charles Bukowski

Bok läst år: 1996

Kategori: Utländsk skönlitteratur

Genus: Han

Utläst: 15 augusti, 1996

Min oskuld och Pearl Harbor, originaltitel Ham on Rye, är Charles Bukowskis barndomsskildring, utgiven 1982. Huvudpersonen heter Henry Chinaski.

Boken skildrar en uppväxt i en av Los Angeles sämre förorter under depressionen efter första världskriget. Där växer Chinaski upp i en kärlekslös familj där fadern slår honom. Också i skolan känner han sig malplacerad och livet tycks honom svårt i största allmänhet. Han hanterar det hela genom att utveckla en hård och kaxig attityd mot omvärlden och en stor portion ironi gentemot sin egen person. Den cynism som anses utmärkande för Bukowski gör sig påmind i romanen, men här finns också en stor känslighet och ärlighet.

Chinaski lämnar sin familj och avbryter sina studier för att flytta in i ett sjabbigt hotell i slummen. Han träffar sin enda vän för sista gången innan denne går ut i kriget, och han själv återvänder till fyllan och bråken.

Min oskuld och Pearl Harbor räknas som en av Bukowskis bästa böcker. Många[vem?] anser den vara ett svar på J.D. Salingers roman Räddaren i nöden – en annan roman om en desillusionerad tonåring. (Min oskuld och Pearl Harbors engelska titel är Ham on Rye, och Räddaren i nödens Catcher in the Rye.)

Boken klassificeras som en autobiografisk skildring, men kritiker pekar på att Bukowski överdriver sina erfarenheter för att få dem att stämma överens med den egna självbilden som en rebellisk ensamvarg.