Kärlekens antarktis

Sara Stridsberg

Bok läst år: 2020

Kategori: Svensk skönlitteratur

Genus: Hon

Utläst: 1 februari, 2020

Min reflektion

Mellan raderna fångas ödsligheten av döden av kvinnan som bragts om livet. När vi skiftar perspektiv blir det ofattbara än mer markarbetet och svårt att förstå. Samtidigt som vår vy vidgas och tillförs ny information så blir en överväldigad av hur hon som står i fokus alltid önskat att inte synas och försvinna från världens yta. Är det något som mördaren kände och utnyttjade för att leva ut sina fantasier lika starka som kvinnans sug efter heroin.

Ett liv mer än sin död gör den har boken till en viktig markör att vi inte får glömma att det finns människor bakom rubriker som endast existerar för att generera klick/läsare till artikeln.

Beskrivning

”Och det var juni, det var månaden för att försvinna, månaden för att bli hittad i stycken, månaden för att förlora sitt huvud, sin tunga och sitt kön.”

En kort stund har hon funnits i världen, med dess begär, längtan och fruktan. Tills någon valde att släcka hennes liv och sprida hennes kroppsdelar i landskapet. Men barnen finns, som en gång var hennes, Valle och Solveig, som har omhändertagits av myndigheterna och placerats någonstans längs Sverigekartan. Och föräldrarna Raksha och Ivan fortsätter att finnas, irrande genom Stockholm och den dödas förlorade värld. Och dödsögonblicket finns, det tar aldrig någonsin slut.

Sara Stridsbergs nya roman berättar om den absoluta utsattheten; om grymhet, ensamhet och moderskärlek. Om det som ändå blir kvar efter att allt försvunnit. Kärlekens Antarktis är ett hjärtslitande existentiellt drama som innehåller Stridsbergs karakteristiska blandning av stor litterär tyngd och tillgänglighet, en originell mix av skräck och skönhet, längtan och svart förtvivlan. En brutal berättelse om oväntad kärlek, ömhet och ljus i det totala mörkret.