Jakten på kapten klänning

Jonas Trolle

Bok läst år: 2017

Kategori: Samhälle & Politik

Genus: Han

Utläst: 7 juli, 2017

I juli 2009 knuffas en man ut från ett höghus i Stockholmsförorten Bredäng. Polisens mordutredning visar att den döde mannen hade en böjelse för våldsamt gruppsex. Ett av hans unga offer säger i förhör att en av de brutala förövarna är polis och att hon läst en tidningsartikel om honom. Den handlar om Göran Lindberg, ”Kapten Klänning”, rektor på Polishögskolan, en förkämpe för jämställdhet som arbetat mot kränkningar och sexism.
Polismannen Jonas Trolle ställs inför sitt livs utmaning. Han leder de hemliga spaningarna i ett av de mest uppseendeväckande fallen i svensk kriminalhistoria – aldrig tidigare har en högt uppsatt polis begått så grova brott som Lindberg.
Jakten på Kapten Klänning är spännande som en kriminalroman. Här ges inblickar i polisens vardag och hur man påverkas av att arbeta med de värsta avarterna av mänskligt beteende. Inte minst får vi möta de kvinnor vars liv för alltid förändrades av mötena med Lindberg. Inifrån skildrar Trolle hur polisen med telefonavlyssning, biljakter och en ”dold” husrannsakan steg för steg kommer närmare ett gripande.
”Historien om polisens jakt på en av Sveriges värsta sexbrottslingar är både spännande och hjärtskärande.”
Katarina Wennstam