Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans

Anna Gavalda

Bok läst år: 2016

Kategori: Utländsk skönlitteratur

Genus: Hon

Utläst: 1 december, 2016

Novellsamlingen Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans rönte en nästan osannolik framgång i den unga författarinnans hemland Frankrike, i synnerhet med tanke på att det var en debut och att manuset först blivit refuserat av flera förlag. Boken sålde i bortåt en miljon ex. i Frankrike och har redan översatts till 24 språk.

Men så är det också en högoktanigt underhållande och samtidigt gripande och tänkvärd samling. Berättelserna kretsar bland annat kring syskonkonkurrens och äktenskaplig kyla, kärlekslängtan och tillfälligt sex, unga människors drastiska möte med vuxenvärld och etablissemang.

Vi får här möta ynglingen av fin familj, som övertalad av sin vän bondsonen olovandes lånar pappas lyxbil; råkar köra på ett vildsvin, lastar svinliket i bilen och överraskas av att det fortfarande lever. Vi får också uppleva den kvinnliga veterinärens raffinerade – och handgripliga – hämnd på manssamhället, samt åse triangeldramat mellan mannen, kvinnan och mobiltelefonen. Variationsrikedom präglar med andra ord dessa noveller, drastiska, grova men alltid med en finstämd, träffsäker psykologi.