Hej Nostradamus!

Douglas Coupland

Bok läst år: 2009

Kategori: Utländsk skönlitteratur

Genus: Han

Utläst: 24 december, 2009

Det är en helt vanlig skoldag. Men inte för Cheryl. Hon har just fått veta att hon är med barn. Det är också den här dagen som tre killar rusar in i skolmatsalen och skjuter vilt omkring sig. Cheryl är den sista som dödas.

Hej Nostradamus! är en gripande bok om fyra människor och den ohyggliga skolmassaker som kommer att påverka deras liv för all framtid. Cheryl, som blir dödad, berättar sin version från ett slags limbo. Hon och pojkvännen Jason har nyligen gift sig i hemlighet för att kunna göra det. De är nämligen båda medlemmar av en religiös ungdomsgrupp. Cheryl sitter i lunchmatsalen och pratar med sina kompisar när tre killar plötsligt rusar in och börjar skjuta vilt omkring sig. Hon är den sista som de dödar. På sin skolmapp har Cheryl klottrat ”Gud är närvarande. När var han det. Ett meddelande som får en spöklik innebörd när mappen hittas i en blodpöl vid hennes döda kropp.

Det är en allvarligare Coupland som vi möter här. Han har fortfarande, om inte ännu mer, sin typiska Doug-style, och sin alldeles egna metaforiska stil. Men han intresserar sig alltmer för de stora frågorna om livet, Gud och alltings mening i ljuset av de skolmord som närmast blivit en följetong i amerikanskt vardagsliv. Framför allt handlar det om trons kraft, både den destruktiva och den helande.

Romanen bygger på de tragiska händelserna i Columbine, som dokumentärfilmaren Michael Moore skildrat i sin film Bowling for Columbine.

Douglas Coupland föddes 1961 och är uppvuxen och bosatt i Kanada. Hans debutroman Generation X gjorde enorm succé när den kom ut 1991, och Coupland har sedan dess hyllats som världens främste generationsförfattare.