Flyktsoda

Marcus Birro

Bok läst år: 2008

Kategori: Svensk skönlitteratur

Genus: Han

Utläst: 3 januari, 2008

Tystnaden över Sverige är tystnaden av miljoner sammanbitna käkar. Människor tiger hellre än att bli avslöjade som svaga. Det kan vara svårt att erkänna sitt behov av tröst, att sträcka sig efter en hjälpande hand, att urskilja ett leende i vimlet. Människor är som du. Visst är det läskigt?

Lukas Destino är en tämligen misslyckad skådespelare som får chansen att resa ut på en större turné med teatersällskapet Seger. Han har staplat nederlag på hög rätt länge. Han är alkoholiserad men det verkar inte vara något som förstör särskilt mycket. Ett fyllo är också som du. De utslagna lever tätt inpå, i lägenheten intill. Enda skillnaden är att dom lever utan skal, utan skydd. De är inga ömkliga stackare, men inte heller endast nerpissade vrak på parkbänken. Det som förenar oss alla är oändligt mycket mer än det som skiljer.

Turnén blir för Lukas Destino en resa och en tid när möjligheten att välja ställer sig på glänt. Men går det att välja, och hur förlikar man sig med att vara en medelmåtta? I en tid som föraktar svaghet och rädslor måste en sådan som Lukas Destino göra vad han kan för att kunna stå emot och hålla sig vid liv.

Romanen FLYKTSODA är Marcus Birros version av vad som finns på botten av var och en av oss och är både svart och fylld av tröst.