Era anklagelser är meningslösa

Pär Thörn

Bok läst år: 2023

Kategori: Svensk skönlitteratur

Genus: Han

Utläst: 5 december, 2023

Baksidestext

I Thiert försöker en kulturpolis fastslå om ett stycke konstmusik kan vara antikommunistiskt och därmed åtalbart. I Aspudden rånas ett postkontor. I Bologna simulerar Laura Lifkas ett epileptiskt anfall. I Paris skjuter anarkisten Germaine Berton rojalisten Marius Plateau. En välklädd herre fyller kundvagnen med varor medan han talar för sig själv om ett hemligt uppdrag i en koloni. En mindre välklädd herre går runt på köpcentrumet Frölunda Torg och reflekterar över hur hans steg påverkar smittspridningen. En tandhygienist äter en Daim tårta. Du underrättas klockan 14.21 om misstanke gällande Försök till sabotage mot Polisens växel 114 14.

”Era anklagelser är meningslösa”, Pär Thörns första prosabok sedan 2014, är en studie i lagbrottet. Effektivt rör den sig från det hejdlöst associativa och humoristiska till det obehagligt hallucinatoriska. Thörn bygger världar där tidsåldrarna ständigt läcker in i varandra, hämtar material från polisradion, byråkratiska protokoll och fanzinekulturens underjordiska tillvaro.

Pär Thörn är författare och ljudkonstnär. Sedan debuten 2002 har han givit ut närmare tjugo böcker och blivit översatt till bland annat danska och franska. Thörn har även framträtt på scener i Sverige, Europa, Mexiko och Vietnam.