Bitterfittan 2

Maria Sveland

Bok läst år: 2019

Kategori: Svensk skönlitteratur

Genus: Hon

Utläst: 15 september, 2019

Min reflektion

En värdig uppföljare till Bitterfittan. Gav mig stor underhållning och vansinnigt varm bok. Personporträtt som alla är lika i sina åsikter men ändå lever sina liv på olika sätt. Älskar Saras vänskap med Edith, där finns djup värme och mänsklig lycka.

Baksidestext

Tio år har gått sedan Sara lämnade man och barn för en veckas tankepaus på tönt-Teneriffa.

Familjehelvetet hade dränerat henne på energi, hon var bitter och trött. I solstolen på det fula charterhotellet läste hon Erica Jongs klassiker Rädd att flyga och insåg att det hon längtade efter mest var att få sova och vara ifred – inte något vilt, knapplöst knull.

När vi nu möter Sara har hon äntligen skiljt sig från sin man. Men att börja om livet som ensamstående är betydligt mer komplicerat än vad hon kunnat ana. Kärnfamiljsnormen är stark, och att leva ut sin lust väcker provokation och ilska hos omgivningen. Sara slits mellan påtvingande skamkänslor och stolthet över sitt beslut.

Medan Bitterfittan var en uppgörelse med våra ojämställda kärleksrelationer och familjeliv gör Bitterfittan 2 upp med samhällets svartvita syn på skilsmässa och den förbannade sexistiska socialiseringen. Det är en berättelse om lust, mod och sårbarhet. Inte minst är det en kärleksförklaring till vänskapen.